Chinchillor - Vad Säger Lagen

I Sverige finns en mängd lagar och regler som ganska detaljrikt anger vad djur ska ha och hur de ska bo. Lagen är formulerad för djurens bästa och för att de ska ha ett bra liv! Men vet du i detalj vad lagen säger?

Du som djurägare är skyldig att ha eller skaffa dig tillräckligt med kunskap om vad lagen kräver och vad ditt djur behöver.

/bluesbrothermarilyn.jpg

Inte ensamma

Lagen säger då först och främst att chinchillor ska hållas parvis eller i grupp. Även att sammanförandet mellan okända chinchillor ska ske vid lämplig tidpunkt och med ett lämpligt tillvägagångssätt med hänsyn till djurets ålder, kön och andra omständigheter. Allt för att minska skaderisk och bråk mellan djuren.

Burens utformning

Buren dina chinchillor bor i ska ha mått som är godkända i lagen. Lagen anger minsta mått och de är ganska väl lämpade och mycket större bur ökar riskerna att djuren skadas och dör. Så lagliga måtten är bra och väl genomtänkta.

Buren ska vara minst 100 cm hög och ha en bottenyta på 0,5 m². Kortaste sidan måste vara minst 50 cm. Dessa mått gäller för två chinchillor eller en hona med kull.

Fler än två chinchillor är grupphållning och då gäller att 0,25 m² bottenyta ska läggas till per djur.

Lagen uppger att buren ska innehålla minst två hyllplan på olika höjd. De ska vara så pass stora att chinchillorna bekvämt ska kunna sitta och ligga på dem utan att riskera att falla ner om de somnar. Vid grupphållning ska antalet hyllor ökas.

Buren ska också enligt lagen ha en fast botten som täcks med bottenströ. Buren ska även innehålla ett hus eller bolåda med tak. Huset ska vara stort nog att det inte blir bråk bland djuren. Det anges ett minstamått för bolådan på 30x25x20 cm. 20 cm är höjden. Bråk på grund av för lite yta i husen får inte uppstå, i så fall måste ytan eller alternativt flera bolådor sätts in.

/stina21mars2019-1.jpg

Foder

Lagen säger att grovfoder, alltså hö, ska finnas i fri tillgång alltid. Det ska serveras i någon form av hållare för att ej ligga på burens botten. Mitt förslag är höpåse av fleece eller en kruka där man trycker ner höet. Höhäckar innebär risk för skador och benbrott och bör inte användas.

Tillgång till chinchillapellets av hög kvalitet bör även ges i så pass fri tillgång att alla djur i buren kan äta sig mätta. Det bör finnas en liten mängd kvar vid nästa dags fodring. Om man snålar med pellets så finns det risk att något av djuren inte får sitt behov av pellets tillgodosett och detta djur kan då utveckla bristsjukdomar. Vid dålig tillgång på pellets uppstår även konkurrens i buren och aggressioner kan få till följd att djuren skadar och dödar varandra. Detta ska i alla fall undvikas enligt lag. Lagen uppger också att foderbyte alltid ska ske successivt. Pellets kan även räknas som gnagmaterial då de är hårda och hjälper chinchillan att slita ner sina framtänder.

Gnagmaterial skriver jag mer om nedan och kallar ”tillgång på gnagmaterial”.

Chinchillor ska även ha friskt vatten som ges i flaska och bytes dagligen.

/fifi21okt2012.jpg

Berikning

Med detta menas att chinchillorna ska ha en bur berikad för sysselsättning. Buren ska innehålla material och anordningar att klättra på, hoppa upp på eller krypa i och under.

Här inräknas även hyllor och hus som jag tidigare beskrivit. Men även en tunnel räknas och hängmattor av fleece.

Om man nu tänker på just chinchillor, vad är deras favoritsysselsättning? Jo, att gnaga sönder saker. Enligt lag ska chinchillorna ha tillgång till gnagmaterial. Materialet ska vara hårt för att ge chinchillorna tandvård och slitning av tänderna. Grenar med bark är populärt, men vissa trädslag är mer lämpliga än andra. Äpple, päron, hassel, rönn, pil och poppel är vanliga trädslag som räknas till de som är bra att ge till chinchillor. Träklossar av obehandlade brädor kan sågas till som gnagmaterial och leksak samtidigt. Man kan köpa gnagstenar för gnagare. Men observera att chinchillor ska INTE ges saltsten.

Som en del av berikningen kan då även sandbadet ses. Samtidigt ger det chinchilla pälsvård och det håller pälsen ren och fin. Sanden ska vara mineralsand avsedd för chinchillor. Varning för vissa märken chinchillasand som inte är mineralsand utan istället kvartsbaserad. Den är cancerframkallande och farlig att inandas. Ge inte sanden i plastbehållare. Plasten är farlig då chinchillor biter sönder och kan få vassa plastbitar i sig som kan riva sönder deras tarmar.

Hygien

Lagen talar om att du ska hålla buren ren. Lukt från buren får ej uppstå och bli skarp. Doft från smutsig bur innehåller ammoniak och ger dålig luft att andas in. Ammoniakdoft är inte okej om det skulle ske en kontroll av din djurhållning. Ibland kan ammoniakhalten i luften mätas av kontrollant. Matskålar och vattenflaskor ska hållas rena.

Övrigt

I övrigt ska du hålla koll i buren så att inte farliga saker gnags fram av chinchillorna. Det kan till exempel vara spikar, skruvar och nätkanter som gnags fria av de gnagvilliga djuren. Farliga spetsar kan sticka och skada chinchillan och ger anmärkning vid en eventuell kontroll. Hyllor som gnagts för mycket kan bli en fara när de blir små och smala. De är billiga och lätta att byta! Lämplig temperatur ska hållas i utrymmet där chinchillan bor. Lagen säger ej under noll grader. Lämplig temperatur är 18-22 grader. På sommaren måste chinchillorna skyddas från värme och direkt solljus.

Avel

Avel ska ske med tanke om att ungarna ska bli friska och sunda. Avel får inte sträva mot ett utseende som ger ungarna hälsoproblem. Exempel på detta finns i till exempel hundvärlden hos vissa raser som vanligtvis har andningsproblem. Avel får inte ske på genetiskt sjuka individer.

Ungar ska sitta med sin mamma tills de är minst 7 veckor. SCAF’s uppfödare har en gräns på 10 veckor.

Allmänt för alla djurslag

Som för alla djur gäller vissa grundläggande lagar också. Det finns ett förbud att överge sina husdjur. En tidningsartikel finns tillgänglig på nätet där det berättas om en kvinna som vid flytt kvarlämnade en chinchilla. Hyresvärden hittade den dagen efter flytten i en bur utan mat och med smutsigt vatten. Kvinnan dömdes till djurförbud.

Det finns också i lagen förbud mot misshandel och sexuella övergrepp.

Lagen kräver av djurägare att de ska tillse att ett sjukt eller skadat djur får vård.

/shadowlily9oktober2012.jpg

Sammanfattning

  • Bo parvis eller i grupp
  • Burmått minst 100 hög
  • Bottenyta minst 0,5 m²
  • Fast botten
  • Bottenströ på golvet
  • Minst två hyllor på olika nivå
  • Bolåda, minst 30x25x20 cm
  • Daglig tillsyn
  • Fri tillgång på hö
  • Foderbyte ske successivt
  • Badsand för pälsvård
  • Söka vård åt sjuka och skadade
  • Berikning i buren
  • Ge gnagmaterial
  • Hygien. Städa buren och innehåll
  • Vid behov ge pälsvård
  • Hålla lagom temperatur
  • Översyn av bur och inredning
  • Transportera säkert
  • Avel enbart på genetiskt friska
  • Ungar hos mamma minst 7 v.
  • Förbud att överge chinchillorna
  • Förbud mot våldshandlingar
  • Förbud mot sexuella handlingar
  •  

Vad händer om du inte följer lagen?

Lagen kräver att du som djurägare har koll både på vad lagar säger och vad ditt djur har för behov.

Länsstyrelsen är kontrollmyndighet och de utför allt fler kontroller hos djurägare på djurs skötsel och deras miljö i sina hem. Du som djurägare har skyldighet att släppa in kontrollanterna.

Om brister upptäcks på din djurhållning blir det konsekvenser för din del. Det kan röra sig om allt från att du ska rätta till brister och betala avgift för kontrollen till mycket mer allvarliga saker. Du kan till exempel bli av med dina djur och få både böter och fängelse. Djurförbud är också en följd som kan beslutas för en del djurägare.

Omhändertagna djur avlivas ofta även om de är helt friska och du får stå för alla kostnader för dina djur. Räkningarna kan bli helt enorma!

Det finns en ganska stor mängd med lagar som berör djurägande och olika djurslag specifikt också. I denna artikel berörs bara de saker jag stött på när jag skumläst några av dem. På länsstyrelsens hemsida kan du läsa mer och sätta dig djupare in i lagarna om du vill.

Det är viktigt att alla som har djur tar till sig information och tillser djuren på ett korrekt sätt!

Ta hand om er och djuren!

Annette Fridh

Publicerad i Chinchilla Magazinet nr 1 2020 och återgiven här med tillstånd av SCAF.

Välkommen

Välkommen till pepitas.n.nu.

Facebook

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.