Fakta och skötsel av Chinchillor

 

Ordlista

Liten ordlista för nybörjare och andra som vill titta.

Blandade texter

Texter om lite olika saker finns här.

Ursprung

Chinchillan är en gnagare som ursprungligen kommer från Anderna i Sydamerika. Där lever de i en karg miljö, flera tusen meter över havet. De lever i ganska stora flockar och är som mest aktiva i skymning och gryning.

Som husdjur

Chinchillor finns i många olika färger. Se beskrivningar och bilder.

litetcollage.jpg

En chinchilla har den allra mjukaste pälsen och ett milt sinnelag.

Chinchillan är allergivänlig. Dock kan hö, spån och chinchillasand ställa till problem för en del allergiker. Är du allergiker, så åk hem till någon som har chinchillor och se ifall det fungerar.

En chinchilla ska inte hållas som ensamdjur. Om du inte vill ha bebisar, bör du ha två av samma kön eller en hona och kastrerad hane. Jag rekommenderar dock inte kastrering. Riskerna är ganska stora med detta ingrepp.

Chinchillan är nattaktiv och på dagarna sover den mest. Den kan hålla ganska mycket väsen på nätterna!

Vikten på en chinchilla varierar ganska mycket. En vuxen chinchilla bör väga 600 g och upp mot 800 g i vissa fall även mer. Men det finns chinchillor som är småväxta och aldrig blir så stora.

Till skillnad från de flesta andra gnagare kan en chinchilla med bra skötsel och lite tur bli gammal. Uppåt 20 år finns det några som blir. Men vanligast är 7-10 år ungefär.

I Sverige finns en bra förening för chinchillaintresserade. De anordnar utställningar 5-6 gånger per år. De håller även ibland informationsträffar (Temadag1 och Temadag 2). Föreningen har namnet Svenska Chinchilla Avels Föreningen, förkortat SCAF. På deras hemsida finns en hel del information och även ett forum, SCAF's Infotorg. Medlemmar kan registrera stamtavlor och registreringsbevis via föreningen för en liten summa. Medlemmar får även rabatt när de anmäler djur till SCAF's utställningar.

Skötsel

Chinchillor är ganska lättskötta, men man måste sköta dem på rätt sätt.

Innan man skaffar sig chinchillor ska man skaffa sig kunskap. Gör man fel kan det kosta chinchillan hälsan och i värsta fall livet.

Mat

Chinchillan tillhör de djur som äter allt. Även olämpliga och giftiga saker. Den kan inte själv avgöra vad som är farligt. Chinchillan saknar denna instinkt som en del andra djur har! Du måste avgöra det åt dem och skydda dem för farliga saker!

Grundfödan är hö och pellets är kraftfoder. Chinchillan ska ha fri tillgång av både hö och pellets. I vissa fall kan det dock behövas att man doserar pelletsen, kontakta uppfödare eller SCAF för mer information. Hos växande, dräktiga och digivande djur större åtgång av foder. Höet ska vara av bra kvalitet, vara grönt och dofta sommar. Pelletsen ska vara ren pellets, speciellt anpassade för chinchillor. Det är fel och farligt att ge chinchillan gnagarblandningar innehållande bland annat frön, nötter, torkade fruktbitar och annat godis. Chinchillans mage och inre organ klarar inte av denna typ av mat någon längre tid, utan den kommer att påverka chinchillans hälsa och livslängd negativt.

Färskt, rent vatten ska chinchillan alltid ha tillgång till ur en flaska, inte ur en skål.

/bur1.jpg

Buren och vad den lämpligen bör innehålla

- Storlek. Rekommendationer från jordbruksverket säger att en bur för två chinchillor lämpligtvis ska vara 100 cm hög, 100 cm bred och 50 cm djup. Gärna större! Men om buren är högre bör den avdelas så att chinchillan inte kan trilla för långt.

- Minst två hyllplan ska finnas i buren och de är lämpligast av obehandlat trä. Gallerhyllor är olämpliga och farliga. Chinchillan kan fastna med foten och bryta benet. Benbrott kan vara svåra och mycket dyra att behandla.

- Hängmatta / hängtunnel av fleece.

- Vattenflaska. Inte vattenskål.

 - Matskål. Lämpligen uppe på en hylla för att undvika bottenströ bland maten. Skålen ska då vara fastmonterad. Annars trillar den lätt ner när chinchillorna far fram och kan då skada dem.

 - Hus av trä. Snickra gärna själv. Oftast är de som säljs för små och väldigt dyra. Tänk på att förankra ifall det inte står på bottenplan.

 - Fast botten i buren. Inte gallerbotten.

 - Sandbad.

Absolut inte

- Gallerhyllor

- Gallerbotten

- Färska grönsaker och frukter (endast vid enstaka tillfällen kan man ge en liten äppelbit eller liknande)

- Plast. Chinchillan gnager och äter och det kan vara vassa bitar som skadar chinchillans mage och tarmar. Plast är även giftigt.

- Vattenskål. De måste ha vattenflaska. Chinchillans päls kommer annars att bli blöt och det måste man undvika.

- Sele eller koppel. Chinchillor har för klent skelett för att tåla detta.

- Små barn. Inget djur för små barn.

- Utomhus. Chinchillan ska vistas inne och det är mycket olämpligt att ha dem ute.

- Springhjul. Chinchillans ryggrad är inte lämpad att springa i hjul.

- Drag. Chinchillan blir sjuk om den står i drag.
  
- Fågelsand. Chinchillan ska inte bada i fågelsand. Den skadar pälsen.

- Kvartsbaserad sand. Exempelvis Rådasand och andra liknande sorter. Dessa rengör inte pälsen utan skadar pälsen och gör den matt. Kornen är vassa. Bra chinchillasand ska vara av en porös bergart och kornen ska vara runda. Kornen suger då upp smuts och fett från pälsen.

- Värme. Chinchillan är värmekänslig och detta måste man skydda den från under sommaren.

- Mögel. Detta tål inte chinchillor. De blir väldigt sjuka och kan dö av t.ex. mögelsporer i hö.

- Vatten. Chinchillan tål inte att bada i vatten och om den trillar i vatten t.ex. toaletten eller diskhon drunknar den med stor sannolikhet.

- Saltsten. Chinchillor ska inte ha saltsten.

Daglig skötsel

- Hö: Ge nytt varje dag och kasta det gamla.

- Pellets: Fyll på vid behov och rensa bort bajspluttar och annat skräp.

- Vatten: Byt vattnet i flaskan.

- Städning: Sopa hyllorna rena från bajspluttar.

- Hängmatta: Avlägsna bajspluttar.

- Sandbad: Ställ in det en stund varje dag. Om det är i buren hela tiden, sila och gör rent.

- Ge inget godis, men gärna en äppelkvist att gnaga på.

Veckostädning

Städa ur buren. Torka hyllor med ren trasa. Har du mer än en bur, så ta en ren trasa till varje bur. Tvätta den/dem sedan i 60 grader så att den är ren till nästa vecka. Gör rent i botten på buren och fyll på nytt strö. Lämpligt att använda är kutterspån, hampaströ eller alspån. Kutterspån är billigast i storpack från t.ex. Granngården och alspån är dyrast av de tre. Diska ur vattenflaska och matskålen. Glöm inte att någon gång ibland tvätta hängmattan, lämpligast i 60 grader. Glöm inte att hålla sanden ren och byta den med jämna mellanrum.

Passa på att i samband med veckostädningen väga dina chinchillor. Vikten är ett av de viktigaste sätten att se hur din chinchilla mår! Anteckna vikten, så att du kan se eventuella förändringar!

Avel

Om du har en hona och en hane tillsammans kommer de troligtvis att para sig och få ungar. En hona bör vara ett år före hon sitter i avel och vikten bör ligga på minst 600 g. En hona går dräktig 111 dagar. Om du ser parning, så kan du beräkna födelsedatum. Att väga honan är extra viktigt när hon sitter med en hane. Man kan då ganska lätt märka att hon är dräktig när vikten ökar. Det sägs att en viktökning med 100 g per unge är ganska normalt.

En kull består oftast av 1-2 bebisar. Ibland förekommer 3-4 också. Och i mycket ovanliga fall fler. Men lättast klarar en hona av ca två bebisar helt själv. I större kullar är det ganska vanligt att man får hjälpa till med stödmatning. Denna stödmatning görs med doseringsspruta (1 ml tycker jag fungerar bra) och kattmjölksersättning. Den finns att köpa på apotek och av annat märke i djuraffärer. Födelsevikten ligger oftast på 40-50 g, ibland lite mer och ibland lite mindre. 

Ungarna föds med päls och öppna ögon. De springer och hoppar runt i buren nästan omgående efter sin födelse. Vikten bör övervakas för att avgöra ifall stödmatning behöver sättas in. De ska sedan sitta kvar med sin mamma tills de är 10-12 veckor gamla. Deras vikt bör då ligga på 250 g minst. Pappan kan gärna sitta kvar med sin familj om mamman tillåter det. Nackdelen med detta är att risken är stor att honan får en ny kull efter 111 dagar. Jag tycker dock inte att man ska låta honan få mer än två kullar på rad och då endast om honan är i gott skick. Dräktighet och uppfödning av ungar tar ganska hårt på honan och hon behöver vila också.

Snittvikter på bebisar:

Födelsevikt: 46,9 g

1 vecka: 60,1 g

2 veckor: 77,9 g

3 veckor: 99,1 g

1 månad: 135,4 g

2 månader: 254,9

3 månader: 354,9 g

4 månader: 423,3 g

5 månader: 472,5 g

6 månader: 501,8 g

7 månader: 529 g

8 månader: 555,4 g

9 månader: 588,2 g

10 månader: 595,4 g

11 månader: 589,4 g

1 år: 591,8 g

En baby växer upp

Här kommer lite bilder som visar en baby vid olika åldrar.

Chinchillan på bilderna är Pepita's Marilyn.

marilynnyfodd.jpg

Nyfödd

marilyn1dag.jpg

En dag gammal.

marilyn4dagar.jpg

Fyra dagar gammal.

marilyn2veckor.jpg

Två veckor gammal.

marilyn3veckor1.jpg

Tre veckor gammal.

marilyn1manad.jpg

En månad gammal.

marilyn2manader.jpg

Två månader gammal.

marilyn4manader.jpg

Fyra månader gammal.

marilyn5manader.jpg

Fem månader gammal.

marilyn7manader.jpg

Sju månader gammal.

Hälsoproblem

- Förstoppning

- Diarré

- Fungus

- Benbrott

- Giardia

- Tandfel, malocclusion, slobbers

- Pälsbitning

Med god vård och rätt kunskaper kan man undvika en del av dessa problem. Men inte alltid. Veterinärer i Sverige kan ganska ofta vara lite okunniga vad gäller chinchillor. Så det är därför extra viktigt att försöka på alla möjliga sätt att förebygga ohälsa hos chinchillorna!

Sök information på forum och fråga på ett forum eller en uppfödare om du har frågor eller får någon typ av problem! Det finns många kunniga och trevliga chinchillafantaster som gärna hjälper dig om du har några funderingar! Men tänk på att råd från någon på forum i en del fall inte kan ersätta ett besök hos veterinären.

Varning! Var mycket försiktig med råd från djuraffär! Dessa råd är väldigt ofta helt tokiga. Så klart inte alltid. Men jag har sett många skrämmande exempel på deras okunskap. Många av de produkter de säljer är också mycket olämpliga och i vissa fall farliga!

Välkommen

Välkommen till pepitas.n.nu.

Facebook

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.