Karantän
Karantän - Hur gör du när du köper ny chinchilla?
Skriven av Annette Fridh 2012
Jag tänkte aldrig så mycket på det här med karantän tidigare.
Jag brukade göra en ihopsättning med den tilltänkta nya chinchillavännen så snart det bara gick. Så gör jag inte längre. Numera försöker jag i största möjliga mån att tillämpa karantän. I alla fall en enklare variant av det.
Några smittsamma sjukdomar förutom fungus hade jag aldrig hört talas om. Chinchillor är ju friska djur som inte behöver vaccineras så som exempelvis hundar och katter. Det var iallafall vad jag hade hört.
Det stora uppvaknandet kom förra vintern när jag fick hem flera nya djur. Bland annat en ung hona. Hon var fortfarande baby och jag tyckte synd om henne och satte först henne med en ung hona. Det fungerade inte och jag provade då att sätta henne med en äldre hona. Den lilla tjejen hade rest långt och ett foderbyte gjordes också då hon kom hit. Jag reagerade därför inte direkt när hon fick lösa bajspluppar. Jag tog ut pelletsen och lät dem enbart äta hö i några dagar efter veterinärs inrådan.
Det hela slutade med att jag förlorade åtta av mina chinchillor! Orsaken var en liten parasit som heter Giardia. Den är relativt lätt att behandla med receptfri medicin. Men då kunskaperna om chinchillan och dess sjukdomar inte alltid är så stor hos veterinärer tog det ett bra tag att få veterinären att lyssna på mig och få det diagnosticerat. Bland annat fick jag höra att jag inte behövde söka vård för chinchillans diarré med motiveringen; Du åker väl inte själv till sjukhuset när du får diarré.
Det finns andra sjukdomar och parasiter man kan få hem via nya djur. Ett djur kan vara friskt hos sin tidigare ägare men resan och flytten tillsammans med allt annat nytt kan trigga igång ett utbrott. Djuret kan ha en väldigt liten mängd smitta i sig och skulle kanske inte blivit sjukt av det hos första ägaren. Men i och med transporten och den stress som chinchillan utsätts för under flytten kan det då plötsligt bryta ut. Har man då inte det djuret för sig själv och är extra noggrann med till exempel handhygien kan det sjuka djuret smitta resterande djur och det kan gå väldigt fort.
Alla som har chinchillor vet hur bajspluttarna studsar runt och finns nästan överallt i närheten av där chinchillorna vistats. Även om det så bara skulle gälla fungus så kan det vara riktigt jobbigt att bli av med och dina djur kan missa många utställningar på grund av det.
Det var av ren okunnighet som jag slarvade med karantän av mitt nya djur. Och jag vill därför varna er andra för detta!
När jag får hem nya djur numera så får de sitta för sig själva i ett rum där inga andra chinchillor finns och jag sköter om dem sist av alla på kvällarna. Jag observerar dem noggrant för att upptäcka minsta tecken på konstigheter. Låter dem få lite antifunguspulver i badlådan för säkerhetsskull. Vid minsta tecken på sjukdom kommer jag i framtiden att skicka prov till SVA eller söka upp veterinär.
Detta är inte något som bara drabbar andra. Det drabbade mig och det kan drabba dig också!
Annette Fridh
Publicerad i Chinchilla Magazinet nr 1 2013 och återgiven här med tillstånd av SCAF.