Höbrist I Sverige - Efter torr och varm sommar
Sommaren i Sverige, Norge och Danmark har varit mycket varm och i stort sett helt utan nederbörd. Juni var på många håll i Sverige den varmaste sedan 1889. I norra Sverige var den dock kallare än normalt. Karlskrona där jag bor fick under juni månad flest antal soltimmar i Sverige. Juli månad fortsatte sedan med extrem värme och rekordet på flest dagar över 30°C slogs. SMHI gick ut med information om att juli 2018 blev varmaste juli på minst 260 år. Nederbörden uteblev och i Oskarshamn, för att nämna ett exempel, kom enbart 3mm regn under hela juni månad.
Grödor och hö kunde inte växa som vanligt. Men i början av sommaren slog bönderna sitt hö som vanligt, men lite tidigare och redan före midsommar fanns nytt hö att köpa. Men det tog slut väldigt snabbt. Detta berodde kanske på att många köpte för hela säsongens behov, då det ryktades om att höet inte skulle komma att kunna skördas fler gånger under sommaren och att det därför skulle bli höbrist. Men det berodde även på att bönderna tidigt blev tvungna att gå in och stödmata sina betande djur ute i hagarna.
Sommaren fortsatte hetare och torrare än någon kunde ha förväntat sig. Skogarna började att brinna och skogsbränderna i juli månad var omfattande och många. Konvojer med polska och tyska brandbilar åkte genom landet och hyllades längs de stora vägarna. Vissa dagar fylldes Facebook med de röda brandbilarnas färd från stad till stad. Men ja, allt detta ledde till att förutspåelsen om foderbrist blev till en sanning.
Hö importerades i stora lass från baltiska länder och England. Bönderna slog sina sädesåkrar för att fodra sina djur. I hagarna växte inget nytt grönt upp för dem att beta av. Nu väntar troligtvis en skörd motsvarande 25% av det normala säger bönderna. Matbrist och foderbrist är nog att förvänta sig nu alltså. Hur det kommer att gå i vinter och vår vet vi inte. Men får du möjlighet att köpa hö och pellets, så köp!
Annette Fridh
Publicerad i Chinchilla Magazinet nr 3 2018 och återgiven här med tillstånd av SCAF.