God Kvalitet Vad Är Det
En uppfödare som vill förbättra kvaliteten på de ungar som föds måste lära sig att välja ut avelsdjur av mycket god kvalitet. Kvalitet, vad är då bra kvalitet hos en chinchilla? Vad tittar man efter?
Det är en svår fråga och att lära sig allt om detta tar en del tid. Man lär sig liksom i steg och får insikter längs vägen.
Men man kan utgå från de punkter som finns på en bedömningssedel, så har man kommit en god bit på väg. Det finns inga perfekta chinchillor, men vi vill att djuret ska matcha så många av dessa kriterier som det går. I avel finns fler saker att väga in än just kvalitet, men att förstå kvalitet är viktigt för en uppfödare. (Nedanstående punkter är beskrivna av mig, som uppfödare och jag gör absolut inga anspråk på att vara domare)
Första punkten är ”Allmänt intryck”
Den punkten handlar om hur djuret i sin helhet ser ut vid första anblicken, första intrycket kan man säga. Domaren går därefter i detalj in på de övriga punkterna och bedömmer dem var för sig.
”Proportion”
Tidigare hade vi istället denna punkten benämnd som ”Storlek”. Nu har vi istället namnet ”Proportion” på punkten. Vi i föreningen insåg att det inte är önskvärt att uppmuntra avel av större och större chinchillor, då det påverkar chinchillornas hälsa negativt. Så nu vill vi istället att de ska vara proportionerliga. Så du ska inte enbart se till storlek utan tänka att proportionerna är viktigare.
”Kroppsform”
Gränsar till föregående punkt. Vi brukar säga att formen ska vara limpformad. Detta kan man säga att den bör vara både från sidan sett men främst uppifrån sett. Vi säger att den ska ha ”blockig” form. Det innebär att skuldrorna ska vara breda som höfterna. Nacken ska vara hög och inte ”dippa”.
”Huvud”
Förenklat kan man säga att på den här punkten gäller rundhet. Ett rundare huvud är sötare och det är det vi uppfödare strävar efter. Men mycket spelar in i hur huvudet uppfattas. Titta både framifrån och från sidan på huvudet i profil!
- Lite trubbig nos, hellre än spetsig.
- Kort nosrygg framför lång.
- Rundad nosrygg framför rak.
- Ögonen isär från varandra hellre än tätt ihop.
- Öronen med mycket mellanrum, inte tätt ihop.
- Små runda öron, hellre än stora.
- Hull på kinderna fyller ut och gör ansiktet rundare.
- Halsen och skuldrorna ses som bakgrund till huvudet och om de fyller ut bra upplevs huvudet rundare.
- Nacken ska vara hög och inte böja neråt.
”Pälsens kondition”
Med bra skötsel av pälsen kan man lättare bedöma djurets kvalitet. Om pälsen inte är väl skött kan chinchillan inte få en rättvis bedömning. Så se till att ha en välskött chinchilla när kvaliteten bedöms.
”Färg/Teckning”
Om du tittar på en mutation och ska göra dig en uppfattning om denna punkt bör du veta vad som är det önskvärda för just den mutation du tittar på. Här förklarar jag främst vad som gäller för Grey.
På en Grey ska den biten som är ljusast, det så kallade bandet, ha en klar vit färg. Den ska utgöra ca 1/7 av stråets totala längd. Djurets mage ska vara klart vit utan toner av gult, brunt eller grått. Där magens päls möter den grå på sidorna ska en ganska rak och tydlig linje bildas.
Täckningen utgörs av den yttersta spetsen på varje pälsstrå. Färgen på denna spets varierar beroende på vilken mutation djuret är. Men på en Grey ska den vara svart med en kall, blå ton. Proportionen på denna del av strået ska vara samma på hela chinchillans kropp för att ge en jämn slöja.
”Färgklarhet”
Färgklarhet är svår att se för en icke insatt. Pälsen ska ha en blåaktig klar ton när man tittar på den i speciella lampors ljus. Färgklarheten ser man dels på hur blåtonade spetsarna på stråna är, men även i djupet på pälsen och då är det underullen som ska ge den blåaktiga tonen.
Rödaktig ton eller varm ton är inte önskvärt på denna punkt.
”Täthet”
Dina avelsdjur ska ha en tät, fin päls över hela kroppen. Tätheten kan man skaffa sig en uppfattning om genom att blåsa ner i pälsen. Ju mer hud man kan se desto otätare är pälsen och tvärtom. Man vill se ytterst lite hud eller ingen hud alls. Man får inte låta sig luras av djur som i samband med fällning har kvar ”död” päls i underullen som kan ge intryck av att ingen hud syns. Efter blåsningen vill man att det ska synas så lite som möjlig att man har blåst i pälsen. Den ska återgå till sitt tidigare läge liksom. Man kan även kupa handen om chinchillans bakdel som känns ”kuddigare” ju tätare pälsen är. Med två raka fingrar som trycks ihop i pälsen kan man även känna hur fyllig och tät den är.
Pälsen i nacken och på höfterna är mindre tät, men skillnaden mellan ryggen och nacken/höfterna ska vara så liten som möjligt. Pälsen på höfterna ska stå ut och inte ligga ner.
”Textur”
Texturen ser man genom att blåsa ner i pälsen. Pälsen ska vara spänstig och snabbt återgå till läget den hade före blåsningen. Mycket sandbadande före blåsandet ger ett missvisande resultat då sanden lägger sig i hårbotten och hindrar pälsen från att vara spänstig.
Sammanfattning av pälsen
Chinchillans päls ska se mjuk och jämn ut. Inga linjer och andra fel. Pälsen ska stå ut och chinchillan ska ha fina stickelhår. Stickelhåren är lite längre än de vanliga stråna och ses om man tittar på pälsen från sidan. Dessa ger pälsen spänst och styrka.
Vad höjer kvaliteten?
Avelsdjur av hög kvalitet som bedömts efter sina positiva och negativa sidor och sedan noga placerats i avel med partner som kompenserar de negativa egenskaperna och avel med pure Grey ger goda förutsättningar att höja kvaliteten på dina ungar.
Avla in Grey
Så sammanfattningsvis. Använd avelsdjur av god kvalitet och god hälsa med de gener din avel riktar in sig på och avla in pure Grey. Då har du störst möjliga chans att få ungar av hög kvalitet. Se långsiktigt på din avel. Snabba resultat sett till antal ungar av ”rätt” mutation förbättrar oftast inte kvaliteten på de ungar som föds och ger nog inte din uppfödning ett rykte av att vara seriös. Om man struntar i att avla in pure Grey i avel med mutationer, så kommer man att ganska snabbt få synbart sämre och sämre kvalitet. I avel med recessiva mutationer är det ännu viktigare att inte glömma att avla i pure Grey. Man får inte stirra sig blind på sin önskan att få rätt färg utan tänka på att det är ännu viktigare att man får bra kvalitet när man till slut äntligen får sin önskade avkomma i rätt färg.
Annette Fridh
Publicerad i Chinchilla Magazinet nr 1 2018 och återgiven här med tillstånd av SCAF.