Angora - Royal Persian Angora

/julia29apr2019.jpg

Royal Persian Angora oftast förkortat RPA eller vanligt kallad Angora, är en pälsmutation som ger chinchillan längre päls. Det är en recessiv mutation, men den längre pälsen kan vara lite synbar på bärare också. Angora kan finnas i alla färger. Mutationen efterfrågas av allt fler nu också!

Royal Persian Angora uppstod tidigt på 1960-talet i Fort Worth, Texas, där de observerades och beskrevs av Dr. Caroway. De sades bli av vuxen storlek väldigt tidigt, vid ca 5 månaders ålder och det var lockande för uppfödarna som på den tiden var inriktade på pälsproduktion. Men pälsen hade inte de egenskaper som var gångbara på pälsmarknaden. Problemen som det sågs då var dels den längre pälsen och att färgen på pälsen inte var bra och hade dålig färgklarhet. Så därför hölls inte linjerna vid liv. Några år senare hittades långhåriga chinchillor hos en uppfödare av polskt ursprung i Kanada. Men inte han heller fick lönsamhet i produktionen och lade ner aveln på dem.

/angoradanmark.jpg

1966 fick en uppfödare vid namn Roy Wilson en långhårig chinchilla, ”P4”, som han avlade vidare på. Det är inte säkerställt att det då rörde sig om samma gen som tidigare gett långhåriga chinchillor. Många tecken tydde på att det rörde sig om samma gen, men den mest synbara skillanden mellan Roy Wilsons långhåriga chinchillor och de tidigare var att Wilsons chinchillor inte hade samma färgproblem som de tidigare hade haft.

När en del år passerat blev en vän till Roy Wilson, Doyle Briscoe, delägare i de långhåriga chinchillorna. Briscoe ställde med stor framgång ut bärare med genen och hade i alla fall minst en Black Velvet som var bärare som tog championat vid en utställning i Texas. Den hade lite längre päls än vanligt och var lite fluffigare.

De långhåriga chinchillorna blev alltså inte någon succé i början. Uppfödarna på farmerna slutade avla på dem, men lyckligtvis förlorades ändå inte genen för alltid. I april 1997 köpte Tamara Tucker och Pamela Biggers från Amarillo, Texas, bland annat ett långhårigt djur tillsammans med en del andra från familjen Briscoe.

/julia29apr2019-6.jpg

Tamara och Pamela använde de första 8 åren till att avla in Grey i sina Angoror med syftet att förbättra deras storlek, pälskvalitet och temperament. De gav mutationen namnet Royal Persian. De gick lite senare in för att avla in den inkomplett dominanta genen Wilson White (White). Det var här i Amarillo som Angoror avlades fram med så lång päls att den delade sig mitt på ryggen för att falla längs sidorna ner som en slöja. Tamara och Pamela ställde, precis som Briscoe, ut sina bärare med stora framgångar och 1:a prisrosetter.

På grund av de framgångar de nådde under sina första 8 år beslutade de sig för att erbjuda en liten utvald skara RPA till andra uppfödare.

2005 var ett spännande år för världens chinchillauppfödare. För första gången lämnade den lilla utvalda gruppen Royal Persian Angoror uppfödarna i Texas för att resa till olika toppuppfödare i Europa och Asien. 2006 anlände de första RPA till Europa.

Angororna ger en helt ny dimension till chinchillauppfödning. Deras långa, silkiga päls, tillsammans med deras ofta väldigt söta ansikten ger dem mycket uppmärksamhet från både uppfödare, utställare och djurägare i allmänhet. De kommer kanske till och med att ge en ny standard på utställningar där ”eye appeal” klassas på ett nytt sätt.

/flashycoatedpilt19mars2020.jpg

Särdrag och genetik hos en Angora

RPA är en recessiv gen och till stor del uppför den sig också så. De flesta bärare ser helt vanliga ut. Men några bärare uppvisare aningen längre och fluffigare päls. I homozygot form har de verkligen längre päls. I avel angora + angora har det i USA noterats att en avkomma kan få till och med längre päls än sina föräldrar. Numera avråds avel angora + angora av en del uppfödare av hälsomässiga skäl.

Tillsammans med den längre pälsen har de oftast söta, tilltalade ansikten. De tenderar att bli mindre i storlek jämfört med icke-angoror. En fin Angora ska ha lejonman och lockiga tofsar i öronen.

Pälslängden hos en vanlig chinchilla är oftast ca 1,8-2,5 cm i nacken och 2,5-3,8 cm på bakdelen. Hos en Angora når pälsen upp emot 4,4 cm i nacken och ca 5-7 cm baktill.

En ljus framtid för Angora

Miljön inom chinchillavärlden har till stor del förändrats sedan de första långhåriga chinchillorna levde på 1960-talet. Pälsmarknaden är inte längre ensam om att föda upp och hålla chinchillor. Andelen sällskapshem är mycket större nu och många håller på med att ställa ut sina chinchillor. Sällskapshem och hobby-uppfödare är till exempel i Sverige den enda marknaden som finns, då all pälsproduktion av chinchillapäls har upphört. Dessa sällskapshem och hobbyuppfödare lägger mycket stor vikt vid burars utformning och storlek. De studerar seriöst genetik och eftersträvar mycket hög kvalitet. Det är uppfödare som upplever glädje och stolthet i att ställa ut sina egenuppfödda chinchillor. Denna nya miljö ger RPA stora förutsättningar att nå den popularitet och framgång som den inte lyckades nå i rådande miljö på 1960-talet.

Royal Persian Angora är troligtvis den mest spännande mutationen som har funnits tillgänglig sedan 1950-talet då de första vita chinchillorna dök upp.

Deras popularitet utomlands är stor och allt fler uppfödare börjar ta in dem i sin avel. För några år sedan var de extremt dyra. De är fortfarande dyra, men inte så extremt som när de först kom till Europa.

Inför utställning bör chinchillor kammas och för RPA finns en speciell kam som har glesare mellan tänderna. Denna kam kan även med framgång användas till Curly.

Genetiskt kan vi säga att Angora är en recessiv mutation. Men det spekuleras i om den även är ackumulativ och ger längre päls ju mer gener som avlas in. Eftersom det i vissa fall kan synas på en chinchilla att den är bärare av Angora används då ibland termen Qvasi för att förklara detta.

Men det är helt klart mycket söta chinchillor som efterfrågas även på sällskapsmarknaden dit den ännu inte riktigt kommit i Sverige än, men på god väg. I vårt grannland Danmark har den kommit ut på sällskapsmarknaden och den kommer troligtvis snart att även i Sverige bli vanligare både hos uppfödare och i sällskapshem.

Annette Fridh

Publicerad i Chinchilla Magazinet nr 1 2019 och återgiven här med tillstånd av SCAF.

Välkommen

Välkommen till pepitas.n.nu.

Facebook

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.